fbpx

Pas på: få ikke for meget!

Nej, det er selvfølgelig i teorien rigtig nok.

Man KAN godt give sit barn for meget D-vitamin.

Men risikoen for at give for lidt er godt nok væsentligt større!!!!

ADT (anbefalet daglig tilførsel) af D-vitamin for børn ligger i Danmark på 10 mcg. dagligt.

Og det er også ofte den mængde, der er i en almindelig multi vitamin/mineral. Nogle indholder dog kun 5 mcg.

Så er det ikke fint? Er mit barn så ikke dækket fint ind med D-vitamin?

Nej. Det er simpelthen ikke nok.  Heller ikke 10 mcg. Undersøgelser viser, at 70 % af Danmarks befolkning mangler D-vitamin.

Det amerikanske Vitamin D Council er eksperter i D-vitamin.

De anbefaler faktisk 25 mcg. dagligt til børn under 1 år. Og derefter 25 mcg. pr 12½ kg barnet vejer.

Nu er nogle danske børn måske lidt bedre til at komme udenfor end visse amerikanske børn. Hvis dit barn er god til at opholde sig udenfor, kan det måske passe fint at fortsætte med de 25 mcg. selvom barnet bliver større.

Men tilbage til det med risikoen for overdosering.

Vitamin D council fortæller nemlig også, hvor meget der skal til, for at overdosere D-vitamin (beregnet for voksne, men jeg tror du forstår billedet):

  • Tag 7500 mcg. (ja du læste rigtigt) indenfor 24 timer.
  • Eller 250-1000 mcg. hver dag i mere end 3 måneder.

Så det vil jeg nok ikke være så bekymret for…….

Faktisk så danner vi op mod 500 mcg. D-vitamin på en halv times solbadning uden solcreme om sommeren.

For øvrigt har D-vitamin som sagt en halveringstid på 3 uger. Så selvom det er fedtopløseligt, så bliver det altså ikke i kroppen for evigt.

Så det sætter jo alt sammen tingene lidt i perspektiv.

Hvis du vi have et nøjagtigt svar på dit barns D-vitamin status, må I få taget en blodprøve. Men de færreste synes at der skal stikkes i deres børn mere end højst nødvendigt.

Så derfor er et godt bud, at dit barn skal have omkring 25 mcg. D-vitamin som tilskud hver dag. Evt. lidt mindre om sommeren hvis solen skinner.

Du kan f.eks. give en multi vitamin/mineral. Og så supplere op med D-dråberne.2 kommentarer til “Pas på: få ikke for meget!”

  1. Hej Anette, efter læsning af dine tidligere skrifter om vitaminer og særligt D-vitamin, har jeg lige fået testet mit D-vitamin niveau hos lægen. Jeg tager dagligt tilskud af D-vitamin og giver i øvrigt min datter dobbelt dosis d-dråber, dvs. 10 dråber. Det viste sig at jeg lå i normalområdet – men i bunden, med 130 (og så kan jeg ikke lige huske enheden). Så det siger vist lidt om at det har været en lang vinter, når det med kosttilskud alligevel kun lykkes at ligge i bunden af normalområdet. Så mon ikke trygt jeg kan fortsætte både med mit eget tilskud + de ti d-dråber dagligt til min datter lidt endnu?

    1. Hej Pernille. 130 mmol/l er nu meget flot. Det er sådan set ikke i bunden. Men det er rigtig fint at fortsætte med tilskuddene til både dig og din datter. Solen skinner jo ikke ret meget endnu. Og vi har stadig en del tøj på.
      Kh Anette

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen