fbpx

Anbefalinger til gravide

Graviditeten er et super vigtigt tidspunkt – både for mor og det kommende barn. Det er her barnet bygges op og sundheden grundlægges.

Faktisk viser det sig, at gravide og deres madvaner betyder mere for det lille barns sundhed end de gener, som barnet har arvet.

Det kunne du læse om i min seneste Blog.

Det er altså super vigtigt at den gravide får tilstrækkeligt med sunde næringsstoffer for at danne alle de millioner af sunde celler, som bliver til et lille barn.

Så hvad skal man spise, når man er gravid?

Først og fremmest sund mad (surprise….). Det er selvfølgelig basis.

Men hvis dit barn skal få en optimal start, så vil jeg også anbefale dig at tage nogle kosttilskud undervejs.

Du skal have vitaminer, mineraler, sporstoffer osv til 2 personer. Og det er i forvejen meget vanskeligt at spise sig til optimale mængder til bare 1 person.

Så tag en god multivitaminpille hver dag. Den skal være sammensat af så vidt muligt letoptagelige vitaminer og mineraler. Det kunne være mærket Spektro, som umiddelbart er et af de bedste bud på det danske marked. Hvis det er svært at sluge kapsler, så findes der også en flydende mikstur: MiviTotal.

Gravitamin (og multitabs) er desværre ikke min favorit, da de ikke indeholder de letoptagelige former  for vitaminer og mineraler. Så dem får kroppen at få ret meget ud af.

Så er det vigtigt med noget ekstra D-vitamin. Det kan være en god idé at få tjekket sit D-vitamin i blodet. Men husk at det jo går ned af bakke så snart det bliver september/oktober fordi vi så ikke er ude i solen mere. Så få det også tjekket i november og februar! Husk at solcreme blokerer fuldstændigt for dannelsen af D-vitamin. Dit niveau skal ligge på mindst 100 mmol/L.

Hvis ikke du får det tjekket, så tag under alle omstændigheder et tilskud.  Gerne en lille kapsel, hvor det ligger i lidt olie som f.eks. D-pearls fra Pharma Nord. Sådan en 25-35 mcg dagligt. De 10 mcg der anbefales fra myndighedernes side er i mine øjne (og hos det amerikanske vitamin D-council) for lidt!

Så skal der nogle sunde fedtstoffer til. Fedtsyrene DHA og EPA er ekstremt vigtige for dannelsen af dit barns hjerne og nervesystem.

EPA og DHA kommer fra fede fisk. Det er meget meget svært at spise tilstrækkeligt med fisk, uden også at få for mange tungmetaller. Så tag er tilskud af en god fiskeolie. Gode mærker er Nordic Naturals og Eskimo 3.

Og som et rigtigt vigtigt tilskud er det en god idé at tage et tilskud af probiotika. Probiotikka er et tilskud af gavnlige tarmbakterier og det kan forebygge allergi, dårligt immunforsvar, eksem, for tidlig fødsel og meget mere.

Baby arver sin mors bakterieflora, sa det er super vigtigt at den er optimeret mest muligt.

Jerntilskud kan også være nødvendigt. Men jern er et tveægget sværd, det er hverken godt med for lidt eller for meget. Så få det gerne tjekket i en blodprøve.

Hvis du tager jerntilskud, så vælg et letoptageligt produkt som f.eks. Aminojern.

Så det er altså den basispakke jeg anbefaler gravide.

Så kan der være mere individuelle behov. Ekstra B-vitamin, zink, C-vitamin osv.

Hvis du er i tvivl vil det være en god ide at få noget individuel rådgivning, men ellers kommer du rigtig langt med “basis-pakken”.

God fornøjelse.

Og del endelig med gravide i dit netværk!6 kommentarer til “Anbefalinger til gravide”

 1. Hej.
  Jeg har et spm i forhold til dine anbefalinger af Spektro vitaminer. Da jeg googlede spektro vitamin kom der en ældre artikel frem fra eb.dk af per brændegaard, hvor han skriver at de indeholder farlige mængder af bl.a. E og A vitamin. Hvordan forholder du dig til det?

 2. Kære Anette.
  Jeg tager Eskimo3 hver dag, og det kom jeg til at sige i en netundersøgelse hvorefter jeg blev ringet om af en Active Omega-3 sælger, som havde et godt tilbud. Jeg har naturligvis ikke sagt ja endnu – for det første vil jeg jo ikke ‘bondefanges’ til noget, men for det andet er jeg i tvivl om hvorvidt produktet er godt nok. Ifølge sælgeren havde produktet “naturligvis” et mindre Totoxtal end Eskimo3 samt bedre EPA og DHA. Men jeg vil nu alligevel høre: kender du produktet og kan du måske be- eller afkræfte sælgerens udtalelser?
  På forhånd tak!

 3. Hej 🙂

  Jeg kender det ikke lige umiddelbart. Men jeg køber aldrig fiskeolie uden at jeg har set dokumentation for totox tallet.
  Så jeg synes du skal bede dem sende noget til dig. Det skal være en uvildig undersøgelse med angivelse af totoxtallet.
  Hvis ikke de vil sende det, vil jeg ikke købe det.

  Vh Anette

 4. Hei! Jeg ser at Spektro inneholder Spirulina og Aloe Vera konsentrat, som vel er utrensende? Er det så små mengder at du ikke vil fraråde gravide å ta Spektro? På forhånd takk for svar!

  Vh Ingrid

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen