fbpx

Solcreme – what to do?

Det er vigtigt at beskytte sig mod solens stråler! Det budskab er efterhånden nået godt ud i befolkningen. Kræftens Bekæmpelse med Kronprinsesse Mary som frontfigur har fået alle børn og voksne til at smøre sig ind i solcreme i lange baner.

Og vi har også lært at vi skal undgå middagssolen. Og vi skal tage let sommertøj på, der beskytter huden.

I Marys hjemland Australien er hudkræft en udbredt lidelse. Fordi solens stråler er meget kraftige der.

Men hvad med Danmark? Er det bare ubetinget en god idé at smøre sit barn ind i solcreme fra morgen til aften uanset?

I min optik er det i hvert fald nogle faktorer (og det er ikke dem i solcremen, jeg tænker på) som man skal overveje.

Der findes overordnet tre typer af solcreme:

  • 1.       Dem med fysisk filter.

 

  • 2.       Dem med kemisk filter

 

  • 3.       Dem med en kombination af 1 og 2.

Ulempen ved et fysisk filter er, at man skal være meget omhyggelig med at få smurt HELE kroppen ind uden at efterlade huller. Og at den med tiden kan blive vasket eller svedt og slidt af. Solcremer med kemisk filtre indeholder også nogle stoffer, som vi ikke ved så meget om – f.eks. aluminiums-salte.

De kan også være ret drøje og svære at smøre ud.

Ulempen ved det kemiske filter er, at de påfører kroppen ”unødig” kemi. Og at en del af dem indeholder stoffer som ikke er gode for miljøet – bl.a. vandmiljøet.

 

Der findes altså ikke rigtigt nogen perfekt solcreme. Og nogle creme-mærker har da også helt afholdt sig fra at lave solcreme, fordi de ikke kan gøre det uden at gå på kompromis med deres holdninger.

 

 

 

 

 

 

Og husk så på, at det ikke nødvendigvis er farligt at være ude i solen – men det er farligt at blive solskoldet! Solskoldninger øger risikoen for hudkræft. Men hvis dit barns hud tåler solen fint, eller I kun skal være i solen i kortere tid. Så behøver du måske ikke smøre i solcreme.

Solcreme blokerer for dannelsen af D-vitamin, så derfor er solens stråler også gavnlige for os – altså så længe vi ikke bliver skoldede!

Så lad dit barns hudtype og jeres tid i solen være med i overvejelserne, inden du automatisk smører solcremen på. Mange børn tåler også solens stråler lidt bedre i slutningen af sommeren. Og ikke mindst, hvis de har et godt niveau i kroppen af D-vitamin på forhånd.

Brug allerhelst skygge og let sommertøj som solbeskyttelse. Det er den eneste måde at gøre det helt naturligt på.

Du har måske hørt at kokosolie virker beskyttende mod solen. Det er også rigtigt, men det er kun ganske lidt – og det er derfor ikke effektivt nok som solbeskyttelse.

Du har måske også hørt om hindbærkerneolie. Hindbærkerneolie har en for de fleste mennesker ubehagelig lugt. Og dens solbeskyttende egenskaber er ikke ordentligt dokumenterede, så vær ekstra opmærksom hvis du vælger at bruge det.

Hvis du vil købe en fornuftig solcreme, så se gerne  efter mærker! Svanemærket, Astma-allergimærket, Ecocert, Allergycertified.

Dermas Eco Baby 30 har dem alle 4. Den er med fysisk solfilter og derfor lidt krævende at smøre ud.

Derma laver også solcreme til børn med kemisk solfiltre med alle 4 mærker. F.eks. en solspray, der er nem at smøre ud.

Fordelene ved Derma er også, at de er nemme at købe – både i supermarkeder og mange andre steder. Og så er de ikke så dyre.

Et andet bud er Weleda Edelweiss Baby & Kids Sunscreen lotion, fordi den indeholder Titanium Oxid som IKKE er på nanoform og derfor ikke trænger ind i kroppen.

Undgå skoldninger, men nyd ellers sommeren og den sol, som vi forhåbentlig får masser af.

Rigtig god sommer.

 

Vil du slippe for snot, eksem, forstoppelse, refluks med mere?
Kom med i Sunde Børns Verden.

Her får du nøglerne til, hvordan dit barn bliver sund, rask og fyldt med livsglæde.
Du får inspiration, hjælp fra eksperter og meget mere.
SE HER

 



Husk at Æblebørns rådgivningen ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Æblebørn er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.

4 kommentarer til “Solcreme – what to do?”

  1. Jeg synes det er svært, når man har et barn som ikke vil have solcreme på hjemmefra pga konsistensen. Og får iøveigt ødelagt tøjet hvis hele kroppen skal smøres ind hjemmefra. F.eks. til badedag med familie eller venner.

    Da hun er rødhåret, og huden er lys og fregnet oplever jeg at andre voksne bliver overrasket over, hvor hurtig hun blev solbrændt.

    Vi har desværre haft mange tårer på den konto.
    Vandspejlet i vand bassi. Skolder hendes ryg. De vender ryggen til solen. Det er virkelig svært. Voksne glemmer det, selvfølgelig ikke med vilje, men fordi de ikke selv nødvendigvis, har det samme behov.

    Solcremer som ikke fedter og suger hurtig ind, findes de?
    Ville ønske der kom større opmærksomhed på at passe på andre i solen. Og en kampagne hvor man lægger op til at hjælpe hinanden med solrådene.
    Som der skrives her på platformen er nok løsningen at finde den største og fineste soldhat vi kan opdrive og nogle lette og løse skjorter til skuldrene. God sommer når vi kommer dertil

    1. Anette Straadt

      Det kan jeg godt forstå er svært.
      Jeg er selv rødhåret og fregnet. Og det er 2 af mine børn også.
      Jeg oplever at vi er knap så sarte overfor solen efter vi er begyndt at være godt tanket op året rundt med vitaminer, gode fedtstoffer mm.

      Nej der findes ikke god solcreme, der suges hurtigt ind – jeg er lige ved at sige heldigvis.
      For solcreme indeholder altid problematiske stoffer. Og det er bedst de bliver uden på kroppen.

      Jeg er ikke sikker på at kampagner er vejen frem.
      Det er jo så individuelt, hvad huden kan tåle.
      Måske kan du sende en reminder-sms hvis din datter er med andre i solen?
      Og ja – så let tøj til at beskytte.

      God sommer til jer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top