Gluten kan dele vandene rigtig meget. Nogle mener at man for alt i verden skal holde sig fra det. Andre mener at det er farligt at undvære det.
Men hvad er op og ned?
Som rigtigt ofte, så ligger sandheden et sted midt i mellem.
Nogle kan fint spise gluten, nogle kan spise en lille smule, nogle skal holde sig helt fra det. Nogle tror de ikke kan tåle gluten, men det er måske hvede eller noget andet, der reelt er problemet.
En stor dansk undersøgelse bakker faktisk op om netop dette. At nogle faktisk har det bedre uden at spise gluten, selvom de ikke lider af cøliaki (gluten-intolerence-sygdom).
De har dog også, i min optik, lidt travlt med at konkludere, at gluten ikke er usundt, fordi de ikke kunne se i undersøgelsen at gluten gav problemer med hjerte-kar sygdomme. Men forskerne konkluderer selv ud fra undersøgelsen, at hvis man kan mærke man får det bedre af at leve uden gluten f.eks. ved at føle sig mindre oppustet, så skal man selvfølgelig gøre det – også selvom man ikke har en klassisk cøliaki.
Man skal samtidig huske at spise næringsrigt, varieret og fiberrigt.
Reagerer nogen i din familie på gluten? Symptomerne kan med min og erfaringer fra hele verden vise sig på mange måder: Forstoppelse, diarre, adfærd, træthed, hyppig sygdom, allergi, hovedpine, smerter med mere.
Men inden du bare fjerner gluten fra kosten hos dit barn, vil jeg varmt anbefale at få faglig hjælp til at vurdere hele dit barns sundhedstilstand.
Det handler sjældent bare om at fjerne noget. Kroppen er kompleks og den skal både tankes op og have fjernet eventuelle forstyrrelser, for at komme i balance.
Et godt sted at starte er i Sunde Børns Verden.
Anette Straadt
Naturlig sundhedsplejerske
Husk at Æblebørns rådgivningen ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Æblebørn er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.