Svangerskabsforgiftning kan være farligt for både mor og barn. Det kan give mindre vækst for fostret, for højt blodtryk for moderen, øget risiko for for-tidlig fødsel, for tidlig løsning af moderkagen og kan også i værste tilfælde give dødelig udgang, det sidste er dog heldigvis meget sjældent.
Nye studier tyder derudover på, at børn, hvor moderen har haft svangerskabsforgiftning, har større risiko for allergi og autoimmune sygdomme senere i livet.
Heldigvis bliver vi hele tiden klogere på, hvad der kan forebygge svangerskabsforgiftning.
Forskere fra Australien har fundet frem til via studier på mus og mennesker, at produktionen af kortkædede fedtsyrer i tarmen ser ud til at have en forebyggende effekt på svangerskabsforgiftning.
Kortkædede fedtsyrer bliver produceret af en sund tarmbakteriesammensætning, når man f.eks. spiser fibre. Det ser altså ud til, at mors tarmsystem og den mad hun spiser kan have en betydning for risikoen for svangerskabsforgiftning.
Det passer også godt sammen med tidligere forskning, der har vist at tilskud af probiotikaindtag nedsætter risikoen for svangerskabsforgiftning.
Er du gravid?
Er du gravid eller kender du nogen, der er? Så vil jeg anbefale at være rigtig opmærksom på at sikre et sundt tarmsystem:
Spis grønt og varieret
Hold igen med rødt kød, sukker, færdiglavede dressinger/saucer/majonæse/pålægssalat, konserveringsmidler og raffinerede fødevarer i det hele taget.
Spis sunde fedtstoffer
Tag et tilskud af probiotika (gavnlige tarmbakterier)
De bedste æblehilsner
Anette Straadt
Naturlig sundhedsplejerske
Husk at Æblebørns rådgivningen ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Æblebørn er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.