fbpx

Skal du være bange?

Nanna spurgte mig den anden dag i en kommentar, om hun skulle være bange for, at få for høje doser vitaminer f.eks. i Spektro vitaminer?

Godt du spørger Nanna!

Dosis i f.eks. Spektro vitamin-mineral ligger nemlig i flere tilfælde højere end supermarkeds-vitaminer der som regel ligger på 100 % ADT.

ADT betyder jo Anbefalet Daglig Tilførsel.

Men først og fremmest er det vigtigt at huske, at ADT er sat efter, hvor meget vitamin/mineral du skal have for at kunne KLARE dig. Det er ikke sat efter, hvad du optimalt set har brug for! (Og det synes jeg jo er meget mere interessant at gå efter).

 

Nanna spurgte specifikt ind til A-vitamin og E-vitamin.

A-vitamin kan godt være problematisk. Hvis du tager P-piller, skal du være varsom. Og hvis du er storryger, skal du ikke tage A-vitamin i form af retinol (forstadiet til A-vitamin).

Gravide skal også være opmærksomme på meget store mængder A-vitamin.  Myndighederne anbefaler en vitaminpille til gravide med max 800 mcg. A-vitamin.
Men faktisk ligger den øverste grænse for det samlede indtag af A-vitamin fra tilskud og mad på 3000 mcg dagligt for gravide. (http://www.meraadet.dk/gfx/uploads/Rapporter_pdf/Kost%20til%20gravide_www.pdf). Den grænse er man endda lidt usikker på, men har valgt at følge den af forsigtighedsgrunde.

Spektro indeholder 300 mcg A-vitamin, så der er slet ingen problemer!

Og generelt får mange for lidt A-vitamin. Ifølge en undersøgelse af danskernes kostvaner foretaget af DTU Fødevareinstituttet fra 2003-2008 så får 10 % A-vitamin under den nederste grænse!

Derudover ser det også ud til, at A-vitamin giver mest problemer, hvis der er for lidt D-vitamin i kroppen. Så husk at få tilstrækkeligt med D-vitamin.

 

E-vitamin er blevet skældt ud for at kunne give overdødelighed. Men det er vigtigt at huske på, at der er forskel på E-vitamintilskud.  E-vitamin skal tages i den naturlige form; nemlig d-alpha tocopherol. I undersøgelser bruges ofte syntetisk E-vitamin.
Derudover har det også en stor betydning, hvilke øvrige kosttilskud det tages sammen med. E-vitaminarbejder nemlig sammen med bl.a. selen og C-vitamin. Og især mangel på selen er meget udbredt!

E-vitamin er i virkeligheden en gruppe af otte såkaldte tochoferoler, men i Danmark bruger man kun det ene af dem i vitaminpiller. Det er ærgeligt for så mangler vi jo de 7 andre…., så det er godt at være opmærksom på at spise mad, der indeholder alle 8: hele korn og kerner, broccoli, rosenkål, mandler, æg mm

Spektro indeholder E-vitamin i den naturlige form. Det indeholder 30 mg. Voksne kan tage helt op til 400 mg dagligt.  Og som medicinske doseringer bruges fra 350 mg helt op til 1600 mg.

Summa Summarum – jeg er ikke bekymret for doserne i Spektro. Tværtimod synes jeg de er mere optimale end supermarkedets vitaminer.

Men tænk gerne over, at spise mad, der indeholder alle 8 former for E-vitamin!Husk at Æblebørns rådgivningen ikke erstatter lægehjælp. Hvis du er i tvivl om dit barns sundhed, så søg altid læge. Viden fra Æblebørn er udelukkende tænkt til inspiration og information. Det kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling.

2 kommentarer til “Skal du være bange?”

  1. Gælder dette også ift. Børn? Hvor meget a vitamin indeholder spektro kids ift anbefalingerne og andre vitamin mærker? Og er det i så fald de indeholder mere også ok?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top