fbpx

Har du styr på dit fedt? – Videnskaben har åbenbart ikke……

I dag dukkede to mails op i min inboks.

To mails med hvert sit modsatte synspunkt om fedt.

Den ene overskrift var: “Helt fint at stege i planteolie”.

Den anden: Du kan roligt stege dine frikadeller i smør i stedet for i planteolie. 

Begge overskrifter henviser til undersøgelser….. Så hvem har ret?????

Jeg kan skisme godt forstå, at mange mennesker bliver pænt forvirrede….

Ikke mindst forældre, der gerne vil gøre det bedste, for deres børn.

Jeg vil gerne hjælpe! Så her får du lidt forklaring…. Om fedt.

Det er helt rigtigt, som den første artikel beskriver, at man ikke skal være bange for transfedtstoffer ved at stege i planteolie. Det sker nemlig meget sjældent i et almindeligt køkken at temperaturene bliver så høje, så det er noget problem.

Det er ganske sikkert også rigtigt, at der ikke findes studier, der viser at det er farligt at stege i planteolier.

Men fordi der ikke lige er lavet et studie….. behøver det jo ikke betyde, at det er en god idé! Hvis vi nu har noget viden, der peger en anden vej.

Vi ved nemlig, at polyumættede fedtsyrer ikke er særligt stabile. Det står faktisk også i artiklen. Så det er bare ikke nogen god ide at varme dem op eller ilte dem en hel masse. I hvert fald ikke, hvis vi gerne vil have noget godt ud af dem. Og det er altså en ret god idé, da vores kroppe har brug for dem for at fungere optimalt! Og vores børn har i særdeleshed brug for de bedste byggesten til at bygge millioner af celler.

Så nej – det er måske i første omgang ikke farligt at stege i rapsolie. Men det er heller ikke det bedste valg, hvis du gerne vil have alt det gode ud af olien – (som du jo har købt økologisk og koldpresset, fordi den ellers har været ødelagt på forhånd…..). På længere sigt kan man jo så snakke om, at det alligevel er en form for “farligt” fordi kroppen ikke får det, den har brug for.

Og hvad så med den anden artikel? Ja den er ikke helt dum. Den peger nemlig på, at smør faktisk er bedst til at tåle opvarmning. Fordi planteolier, der varmes op, netop skaber en harksnings-process, der kan give problemer med bl.a. kredsløbet.

(Og hvad så, hvis man ikke kan tåle smør? Ja så findes der jo faktisk en planteolie, som  er stabil til opvarmning. Det er kokosolie! Men igen husk at købe den økologisk og koldpresset.)

Jeg håber du fandt lidt rundt i fedtjunglen her.Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen