fbpx

Drop vitaminerne – eller?

Endnu engang er vitaminpiller i mediernes søgelys. Det sker med jævne mellemrum. Se TV2´s  artikel her.

Nok fordi journalisterne ved, at vi sluger det råt – enten for at blive bekræftet eller måske forargede eller i håb om at blive klogere. Men “klogere” kræver at man kan læse mellem linierne – og at man ser lidt mere nuanceret på det.

Forsker Susanne Gjedsted mener, at vi skal lave være med at spise vitaminer af to grunde:

  1. Fordi vi risikerer at få for meget
  2. Fordi vi får nok gennem kosten.

 

 

 

 

 

Lad os se lidt på det:

  1. Risikoen for at få for store mængder vitaminer med almindelige multivitaminer købt i Danmark er ikke eksisterende. De fleste vitaminer er vandopløselige og dem tisser du ud, hvis du får for meget. De fedtopløselige vitaminer er ikke tilsat i farlige mængder i multivitaminer. Heller ikke selvom du spiser en sund og nærende kost ved siden af. Der skal meget mere til. Det samme gælder for mineralerne.
  2. Når man kigger på de seneste kostundersøgelser, så er der en del udsving. Så selvom man måske ser et overordnet resultat, som ikke ser ud til at give alt for mange mangler, så kan man f.eks. se, at de fleste danskere ikke får selen og D-vitamin nok.
    Husk også, at alle disse resultater er sat op imod raske menneskers nedre grænse for ikke at komme i mangel – og ikke op imod et optimalt indtag – og ikke ift til et eventuelt ekstra behov p.g.a. stress og sygdom.

Det er også lidt interessant, at Susanne Gjedsted omtaler vegansk kost som “ekstrem”. Måske siger det noget om synet på kost og ernæring som begrænset til en traditionel dansk kost.

Jeg er dog meget enig med Susanne Gjedsted i at en sund, varieret og nærende kost altid er vigtig. En vitaminpille kan ikke rede kroppen alene. Vi skal først og fremmest spise sund og nærende mad.

En god letoptagelig vitamin/mineralpille vil dog ofte være en god investering i dit barns sundhed – for at give kroppen de optimale muligheder for at vokse sig sund og stærk og glad.

Jeg kan godt forstå, hvis du bliver forvirret af alle de udtalelser om vitaminer og andre kosttilskud. Hvis du orker det, så læs et par biologi-bøger om kroppens opbygning og funktion – og især om alle de processer i kroppen, der kræver vitaminer og mineraler.

 

Vil du slippe for snot, eksem, forstoppelse, refluks med mere?
Kom med i Sunde Børns Verden.

Her får du nøglerne til, hvordan dit barn bliver sund, rask og fyldt med livsglæde.
Du får inspiration, hjælp fra eksperter og meget mere.
SE HERSkriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen