fbpx

D-vitamin: Halvdelen af alle nyfødte mangler!

En stor ny dansk undersøgelse af 2500 danske nyfødte viser, at halvdelen mangler D-vitamin.

 

D-vitamin har en stor betydning for dit barn.

Det har betydning for bl.a. :

  • styrken af knoglerne og musklerne – hvilket igen har betydning for udvikling af motorik.
  • immunforsvaret
  • humøret
  • forebyggelse af sygdomme som kræft og gigt.
  • indflydelse på allergi

 

De nuværende anbefalinger er, at gravide skal tage 10 mcg D-vitamin dagligt. Men det ser altså ud til ikke at fungere tilstrækkeligt. I nogle andre lande er anbefalinger 15 mcg dagligt.

Jeg synes det er meget positivt, at der kommer mere fokus på, hvad vitaminer betyder for vores sundhed. Og en bedre erkendelse af, at det ikke er nok bare at sige, at man skal spise sundt.

Der er dog stadig et stykke vej til at erkende, at anbefalingerne skal ændres væsentligt for at opnå optimale betingelser for sunde og stærke kroppe.

Det amerikanske Vitamin D Council er eksperter inden for D-vitamin og sundhed. De følger med i den nyeste forskning inden for D-vitamin i hele verden.Deres anbefalinger for, hvor meget D-vitamin det er godt at tage, er noget højere end de danske myndigheders.

De anbefaler 25 mcg dagligt til spædbørn og 25 mcg pr 12,5 kg´s kropsvægt til børn. (Da danske anbefalinger er på 10 mcg til børn fra 0-2 år. Herefter ingenting).

Og hvis vi skal se på de gravide, så anbefaler Vitamin D-council 125 mcg dagligt til voksne (de danske anbefalinger til gravide er 10 mcg!!)

 

Selvfølgelig kan du også få D-vitamin fra solens stråler. Det kræver bare at du er udendørs mens solen skinner. Og du skal være uden tøj. Og solen skal stå højt på himlen. Og der må vi sige, at vi har nogle udfordringer her i Danmark i store dele af året…..

Og så skal du selvfølgelig sørge for ikke at blive forbrændt, da det øger risikoen for hudkræft. Men faktisk er middagssolen bedst og sundest. Det viser denne nye undersøgelse. Det er jo helt modsat hvad vi ellers får af anbefalinger. Men noget tyder altså på, at det faktisk er rigtigt. Men stadig er det vigtigt at undgå forbrændinger.

 

Så hvad tænker jeg, vi skal gøre? Jeg anbefaler alle at tage et tilskud af D-vitamin – som minimum efterår, vinter og den første del af foråret (indtil vi kan gå ud i shorts og T-shirt). Og hvilken dosis?

Jeg anbefaler 25 mcg dagligt til alle børn. Og til gravide mindst 50 mcg. Det bedste for gravide er at få målt deres D-vitamin niveau i blodet, så man ved, hvor man ligger. Hvis niveauet er meget lavt (under 50 nnmol/L) så skal der mere til.

Og hvordan giver man D-vitamin? En af de bedst optagelige og nemmeste måder at tage D-vitamin på er som spray. F.eks. som den her. D-vitamin spray fås i forskellige doser i helsekostbutikken.

d3-vitamin-spray-25-mcg-nordichealth-betteryou

Og nyd så solen, når den skinner! Uden for og uden tøj. Men sørg for ikke at blive forbrændt. Når D-vitamin niveauet i kroppen er højt nok, så mindskes risikoen faktisk også for det. Smart 🙂2 kommentarer til “D-vitamin: Halvdelen af alle nyfødte mangler!”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen